Tatárvári erdei gombás marhaüstöny hagymafüves monyáddal
(Tokmak Karaul táltos tiszteletére)
Szellemi háttér:
„Ilyen sorsra jutott ATILLA-ÁRPÁD büszke ősi népe! Elhagyta nemzetvédő ősi törvényeit, erkölcsét ősi Egy Igaz Isten tisztelését! A jövevények a maguk írásával, lelkével, hamis történelmi krónikák írását terjesztik a jövő nemzedékeinek számára!!! Ezek a hamis krónikák azt a hazug szellemiséget sugallják, terjesztik, hogy az ősturáni Szittya fajták megmaradása érdekében kellett felvenni a nyugati kereszténységet, ami biztosítéka volt megújulásunknak.(?) Ha a Bizánci kereszténységet, Iszlám vagy Buddha hitét vesszük fel, akkor elvesztünk volna??? Igen nyugat térhódítóinak minden esetre! Az ősiség megtartása, védelmezése nem tette volna lehetővé, hogy a dicső emlékű ATILLA-ÁRPÁD-KOPPÁNY népe szolga legyen és ősi honunk, ősműveltségünk ebek, rabló népek kénye- kedvére, mára megismétlődve elvesszenek!!!”
Hozzávalókat összekeverjük annyi vízzel, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Kanállal lobogó vízbe szaggatjuk, kifőzzük. A kifőtt monyádokat üstben (bográcsban) kevés mangalicazsíron megpirítjuk.
Marhaüstöny:
1 liter vizet kamillavirággal felforralunk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, addig főzzük, míg teljesen szét nem fő. Ekkor hozzáadjuk a húst és a hun gyöketet. Újraforrás után kerül bele a fokhagyma, a bors, a hungyök, a csombor, a gyömbér, a kakukkfű, a fahéj, az ánizs és a kömény, valamint a só. Lassú tűzön, kevergetve főzzük. A teljes puhulás előtt felengedjük a borral, hozzáadjuk a gombát, a citromlevet, a mézet és a sáfrányt. Rövid (pörköltszerű) lére főzzük, virágszirmokkal díszítjük, hagymafüves monyáddal körítve tálaljuk.